lördag 15 november 2008

A.Palacios Les Terasses 1999, Priorat

Efter en fredag som bla innehöll ett besök på SB Passagen med visst köande, där många var ute efter Krug 1996, som säkert är god men för 1900 SEK får man många flaskor intressanta rödviner (tex Alain Voge Cornas 2005a som låg i vår korg)... så öppnar vi en halvgammal flaska, 1999 Les Terasses från (forne?) kultproducenten Alvario Palacios i Priorat. Gjort på mestadels inköpta druvor, en okänd druvmix (vi gissar att det finns Grenache, Carignan och kanske lite Cabernet och Syrah) och ett modernt sätt att göra vin. Les Terrases är lillebror där mellansyskonet heter Finca Dofi (ibland ansett som hans bästa vin) och den kaxiga storasyrran heter ”L’Ermita”. Tyvärr har vi inte provat något av storasyskonen, men väl druckit Les Terrases i ett par 90-talsårgångar (96, 97 och 98 om minnet inte sviker). Det brukar vara ett gott matvin med fin syra, viss mineralitet och klart befriad från ekig fläskighet. Kvällens vin har vi lagrat betydligt längre än någon annan flaska, och med tanke på att Hugh Johnson anger 2001 som den äldsta årgången i sin Pocket Wine Book 2009 så är vi en aning oroliga att vinet är ”over the hill and way down the slope...” så är det dock inte.

Efter ca 30 min i karaff och vid ca 17-18 grader får vi en fin röd färg med aningen tegel i kanten och lite purpur-blåa reflexer. Ganska tät och mörk kärna. Lite verkligt finkornig fällning. En medelstor, ganska komplex doft med lite vinbär, kaffe, en gnutta kirsch, och mandelmassa. Ganska svårt att bestämma ursprunget om vi provat blint. Smaken är lång, sirlig, och ganska slank med många olika noter: röd frukt (bl a vinbär), tobak, liten starkvinston och ett syrligt avslut. Tanninerna har nästan helt mognat ut, ingen kärvhet eller eldighet. Mineral från de branta terasserna i Priorat. Ett långt slut på ett fullmoget vin. Hade vi provat blint så hade vi nog gissat fel ett par gånger (trots att vi druckit vinet förut). Det är helt enkelt inte så tydliga kännetecken från något område, men vi hade definitivt sagt gamla världen och inslag av Grenache. Hursomhelst mycket gott och ett utmärkt matvin. Den som har flaskor kvar bör nog öppna inom en relativt snar framtid, även om devisen är ”hellre mer mognad...”.

3 kommentarer:

Winepunker sa...

Jag har i år provat både '04 & '05, i mitt tycke bättre än '99 (provat senast för något år sedan), men de är alla goda viner, jag gillar just den stilen på Priorat. Sedan kan man säga vad man vill om L'Ermita & Finca Dofí, de är häftigare men mindre användbara, lite för mycket liksom.
Gillar du Palacios viner skall du kika på experimenten han micklar med från Bierzo, Mencia är en _riktigt_ intressant druva, Villa de Corullón (med storebröder) är skojjigast. Smakar som en Côte-Rôte skulle gjort om Côte-Rôte legat i norra Spanien.

Vintresserad sa...

Hej WP: Tack för tips. Har som sagt var inte köpt eller provat Les T. på ett par år. Nu verkar 2006 finns i BS för 199 SEK. Kanske dags igen?

Villa de Corullón låter ju intressant, fast 303 pistoler är ju inte direkt gratis... tål att fundera på!

Har du ngn uppfattning om kvaliteten på Palacios viner utvecklas åt rätt håll? eller om han bara vilar på lagrarna och håvar in EUR från varumärket?

Winepunker sa...

Jag har provat en del, och jag tycker han klart håller måttet. Les Terasses som jag har mest erfarenhet av tycker jag blir bättre och bättre i grunden för varje ny årgång. Tyvärr har jag ingen järnkoll på de lite dyrare vinerna, även om Finca Dofi 2000 & 2004/2005 (provat för något år sedan) alla visade riktig klass.
Priserna kan man sedan ha olika åsikt om. Prisvärt, mja, knappast, men gott är det.