lördag 2 augusti 2008

Cornas 1999


Vår första Cornas var Chapoutiers årgång 1990 inköpt till ”nedsatt pris” på SB i Skärholmen ca år 1995. Sedan dess har vi köpt flera årgångar och för det mesta druckit dem med ganska lång lagring, så även kvällens vin som är den andra 1999an som får sätta livet till. Färgen är ganska ”svart i mitten” och tydligt orange-brun i kanten. Doften är medelstor, komplex, mogen med ganska typisk nord-Rhonsk Syrah-toner av bla tjärpastill, viol, charkuterier och mörk, röd frukt. Smaken är mycket god, med fortfarande ganska höga syror medan tanninerna håller sig i bakgrunden. Det mesta av frukten är mognat och vi finner mognadstoner som lite multna löv, en aning tobak och faktiskt lite apelsin och en gnutta choklad. Inget vin som förändrar världen, men mycket gott och helt i vår smak, även om någon tidigare flaska (var det 1998 eller 1995?) kanske var ännu bättre.

Under veckan som gick har vi även druckit d’Arenbergs The Stump Jump 2006, en GSM-blend från olika gårdar och vinlotter som d’Arenberg på olika sätt får tag på. Vi drack vinet på konferens i våras och det gav mersmak. Nu har vi druckit ett par flaskor under sommaren och intrycken är ganska likformiga: ett intressant vin som smakar som man förväntar sig av en ”budget-C9dP-wannabee-from-downunder”. Ganska stor doft, en aningen fläskig men både smak och doft är klart bra efter en timme eller två i glas.

En 1999 Tenute Marchese Antinori, Chianti Classico Riserva fick även farfar att bevekas; ”inte så dumt faktiskt...” Helt mogen, med brunröd kant, medelstor italiensk mogen doft och en ganska lång, slank, mogen smak med tydlig Chianti-karaktär. Gott och dags att korka upp.

3 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Chapoutiers Cornas är ett trevligt lagringsvin, kul att läsa om 99an! Den lättare 97an gick väl också på SB-rea om vi inte missminner oss? En hel låda 98or gav oss massor av klassisk drickbarhet. 01orna lär visst inte vara bland de bättre, men det är väl dags att smaka en snart. Exempelvis Parker rekommenderar ju 8-10 års väntan. Frågan är om inte 03an är den som varit bäst som ung - årgångstypiska bruna plommontoner förstås - men ett rätt häftigt vin...

Vintresserad sa...

Vi borde ha bättre anteckningar på Cornas... åtminstone 1999, 2000 och 2001 finns "på rygg i förrådet" och jag vet att vi druckit 1998 och 1995. De flesta med ca 8-10 års lagring, och det passar oss bra. 1997 har jag inget minne av. Men visst är det ett klassiskt lagringsvin av den mer traditionella skolan, inga moderna fruktbomber direkt. Kanske håller det på att ändras. Måste nog skaffa några 2003 för att prova!

Paolo Rossi sa...

Minns också 90:an väl som var min första Cornas-upplevelse! Köpte den gången, som fattig student, tre flaskor!