lördag 19 april 2008

2000 CHATEAU VIGNELAURE AOC Coteaux d´Aix en Provence

Fredag igen, veckorna går fort. Ikväll får vi faktiskt en enkel fyra-rätters med goda räkor och avokadoröra till förrätt, fyllda lövbiffar och sockerärtor till varmrätt, två ostar, och en fruktsallad med bla hallon och lite yoghurt m smulade mandelbiskvier. Låter som att en fyra-fem olika viner skulle behövas... men vi tar den lite enklare vägen med en flaska av Chateau Vignelaure 2000 från Aix en Provence. Egendomen gör ganska många olika viner, och detta är "le grand vin". En druvblandning av Cabernet Sauvignon, Syrah och Grenache, med relativt låg avkastning (ca 32 HL/ha) och förstås druvor från "de utvalda, äldsta och bästa stockarna". Vi har inte druckit mycket vin från Provence, några från Bandol (goda!), något vin från Domaine Rabiega och några roseviner på plats. Mao ingen stor erfarenhet. Färgen på kvällens vin är fortfarande relativt mörkröd med liten blåton, och kanske en antydan till tegelkant. Doften är medelstor-stor, god och ganska rejält med svartvinbärsfrukt och lite kaffe. Gott! Smaken är ännu lite bättre med lite mer rostat kaffe och en fin balans. Inget som tar överhanden, utan en utmärkt frukt-tannin-syra balans och bra längd.
Det finns ngt i smaken som påminner en aning om Ch Musar, fast helt utan den "murkenhet" som ofta finns i Ch Musar, kanske är det druvblandningen? En annan referens är en lätt-Pauillac. Vinet passar bra till varmrätten, fast sockerärtorna är en aning beska. Ostarna är en lagrad Manchego (inspirerade av F&V) och det är jättegott ihop, likaså familjens favorit Gruyere är mycket gott med vinet. Klart värt sina ca 170 SEK för vintresserad.

2 kommentarer:

Vinmannen sa...

spännande.. personligen så älskar jag bandol men dricker förlite från övriga provence...
Vart har du köpt flaskan ?

Vintresserad sa...

Vinet är köpt på SB för några år sedan. Årgång 2001 fanns för en tid sedan som beställningsvara från importören Domaine. Kanske går att få tag på fortfarande?