lördag 28 september 2013

2000 Fontenil, Fronsac

Michel Rollands egendom i Fronsac gör faktiskt riktigt gott vin!

Mörkröd färg, härlig doft med djup, och perfekt balanserad smak med lagom nedbruten frukt (mörka plommon, skogsbär) och eleganta sekundärtoner av läder och en gnutta stall. Faten märks inte. Redigt svårspottat - man vill bara ha en klunk till, mao skyhög drickbarhet. Hoppas det finns något kvar när ankbrösten i ugnen är klara!

onsdag 25 september 2013

Robert Moncuit NV

En god halva skumpa som fått lite extra tid på rygg i förrådet. Förgyller en omsdagskväll med skön, lagom kritig smak och härligt elegant blanc-de-blanc karaktär!

fredag 20 september 2013

lördag 14 september 2013

En kväll i Mariehäll


Riktigt bra grejer! Och då var detta de två sista av nio kanonviner. 2008 Meursault Coche-Dury kvällens vinnare!

fredag 13 september 2013

2 x TCA - 3 x Bdx

Fredag kväll och kyckling med västerbottenost. Första försöket i vinkällaren är 2000 Fourcas Dupre som får en sväng i karaffen. Svårfångad doft, lite knepig smak, en del källare och för mycket bitterhet och syra. Trist, vi tar snabbt fram ett alternativ 2002 Ch Saint-Brice, St Emilion. Här är frukten först Ok, men efter en ganska kort stund så visar TCA upp sin fula nuna igen, och A. Gör tummen ned. En tredje  runda i förrådet resulterar i 2005 Ch La Commanderie från St Emilion. Det är till en början väl knutet, men lite hällande mellan karaff och glas får vinet att öppna upp åtminstone lite grand. Här får vi årgångstypisk stram frukt som egentligen behöver ett par timmar i karaff. Espressorost från faten är lite dominerande, men ändå kvällen vinnare utan tvekan!

lördag 7 september 2013

2001 Grand Mayne

Ahhh, the real McCoy!
Utvecklad, lagom modern St Emilion är ju bara så gott!
En dryg timme på karaff. Mörkröd färg med svarta stick. Medelstor doft i perfekt balans mellan merlot-frukt och snygga sekundäraromer och så lite piff från faten!
Balansen i munnen är oklanderlig, man vill ha en sipp till omedelbart.
93p i min bok.
Stark rekommendation att dra en kork nu ifall du har flaskor i förråden!

Goa grejer från Magnum Wine


Den sympatiske bordeaux- inriktade importören Magnum Wine ställde upp ett antal godsaker på en intim provning. Här är några favoriter:

onsdag 4 september 2013

Bordeaux 2012 med WineFinder

Så var det dags för den årliga mönstringen av primörviner från Bordeaux. WineFinder och negocianten Beyerman tillsammans med dryga 30-tal bättre slott presenterar fatprov av 2012 och en referensårgång. Lilla julafton för en Bordeaux-nörd :-)

2012 har allmänt gett lättare viner med lägre alkohol i en klassisk stil. Man kan tex jmf med 2004, 2006, 2007 och 2008. Jag upplever att vinerna är av blandad kvalitet, det kommer en "dump" av noteringar längst ned i inlägget för den som är intresserad. Enligt farbror Parker mfl bedömare har framförallt Pomerol lyckats bra, medan StEmilion är mer spridda skurar och Medoc haft det lite kämpigt med att få cabernet att mogna ordentligt. På denna provning är det dock en överväldigande majoritet Medoc-viner (och Pomerolslottet Ch Gazin har bara med sig 2011, resten är slutsålt). Priserna är ganska väsentligt sänkta jmf med med 2010 och en del jmf med 2011 - vilket förstås är en förutsättning för att säljas överhuvudtaget i många fall.

Jag hann prova de flesta viner (några två gånger) och kärnfrågan är förstås hur smakade det? Ungefär som jag hade trott. De bästa röda vinerna har en fint balanserad frukt, goda tanniner och fräschör. Det är dock rätt stora skillnader, och man bör definitivt prova innan man köper några större mängder. Den största "upptäckten" för min del i år var de torra vita vinerna! Här fanns ett par riktiga höjdare: framförallt Larrivet Haut-Brion som var utsökt bra, och Domaine de Chevalier Blanc som ju alltid är bra.

Det man inte får 2012 är den yppiga frukten hos 2009; eller intensiteten och strukturen hos 2010. Några producenter ansåg att 2012 (och 2011) är viner att dricka medan man väntar på 2009 och 2010. Jag skulle tro att man kommer att kunna dricka många 2009 "längs hela vägen"; medan 2010 kommer att kräva tid på rygg. En reflektion var att många slott valde 2007 som referensvin, och jag upplevde att flera av dem var bättre nu än nånsin (tex Leoville Poyferre, Haut Bailly). Även 2007 Suidiraut var en upplevelse!

Givet den varierande kvaliteten på vinerna, och de lika varierande prisjusteringarna (jmf med 2010) så blir rådet att prova vinerna och göra en ordentlig analys om det finns buteljerade viner från samma slott till lägre pris från annan årgång. Själv har jag skrivit in följande på önskelistan / tänkbara köp: La Clemence, Larrivet Haut Brion, Domaine Chevalier (rouge et blanc), Lascombes, Clerc

Om man vill generalisera (vilket åenasidan är praktiskt, åandrasidan lite dumdristigt förenklande) så är mina intryck:
2009 - jäpp, den är så yppig, rund och modern som farbror Parker sagt. Sannolikt det närmaste vi kommer en 82a. Förmodligen svårt vanebildande för alla som uppskattar modern Bdx.
2008 - en blandad årgång med en del hyggliga viner i vardande, fast flera är lite obalanserade och i tunnel idag, fortsatt ryggläge för många.
2007 - alla viner är i stort sett färdiga att dricka, helt ok mat&restaurantviner, med ett fåtal toppar.
2006 - tex Clerc Milon är bra
2005 - ett par viner fanns med, alla riktigt bra - så hajpen kring 2005 känns motiverad, och de börjar att komma ur tunneln - dags att prova lite fler nollfemmor!
Enda lilla besvikelsen var att några av de bästa slotten inte längre åker med på dessa "roadshows" - jag saknar tex Pontet, Montrose och Canon Gaffeliere. Åandrasidan så var GPL tillbaka och Leoville Barton med, kul!

Som vanligt - stort tack till WineFinder och Beyerman för denna möjlighet för en Bordeaux-nörd att stilla begäret!

--- dump med provningsnoteringar ---
MargauxChâteau Ferrière 2012: Betydligt tätare o blåare. Frukt o fat på näsan. Helt OK, men inte lika imponerande som 2010 var. Rätt syradriven i munnen. Blir nog helt OK. 86-90
2004: Utvecklad, ganska mogen o drickklar. Medelfyllig, bra syra, rätt så medoc, lite läder o undervegetation, gräs, gott – matvin. 88

Château Giscours: 2012 Ett steg upp – mer frukt (röd) och kraft än 2008. Känns också nära drickfärdig! Gott idag! 87-90? Mer Cabernet plantering de senaste åren ger mer struktur och elegans, passar bättre på Giscours
2008 Utvecklad, ganska lätt, Medoc, rätt snygg, inte lika bra som förväntat. Drick 2013-2017? 87
Château Lascombes, 2012 Mkt exkl. fat (nästan SQN vibb), tät mörk frukt, knuten. Ändå mkt bra potential tack vare balansen. Helt klart en klass upp. Drick 2018-2030? 90-92?
2008 Bra näsa, rätt mkt fat, gott som 17. Exklusiva fat! Kaffe o orientaliska kryddor. Frukten hänger med. Fin balans – inget som sticker ut åt fel håll. drickbar nu och säkert till 2020 (89-91),
Château du Tertre, 2012: Mkt mörkare, nästan violett. Bra frukt! Fin balans utan alltför mkt fat, men lite knutet och svårbedömt idag. Blir nog bra… 87-90? Drick 2017-2022?
2007 Utvecklad och redo att dricka nu. En varm del av Margaux, planterad med ca 20% CabFranc, ger mer kryddighet (och lite grön paprika!) – rundare och mer tillgänglig än tex Giscours som är mer ”aristokratisk”. Gott idag. Drick nu!
Château d’Issan, 2012: fortfarande med babyfet frukt, ok balans, lite svårt att veta vart den tar vägen?
2008: rätt bra och drickfärdig.

Saint-Julien
Château Beychevelle, 2012 Ny vinmakare (Romain Duclumb, från Ch Clinet), nu pigeage. Stramare och mer ”Medocig” med blyertspenna. Inga StJulien apelsiner. Bra potential för en 2012. 89-92? Drick 2018-2025?
2009 Inte så stor näsa idag, men himla gott! Potentialen är där för ”grand vin”. Mkt rund fin frukt och bra syra. Kanske lite hög alkohol? Ändå väldigt god och ”bdx-ig” frukt. Mkt smak i varje klunk. 90-93. Drick 2017-2030?

Château Branaire Ducru, 2012 Rätt mkt fat på näsan, bra utan att briljera. Gott, StJulien o Branaire-typiskt (apelsinkrokant-choklad), 88-90?
2007 Utvecklat, lätt, mkt StJulien karaktär (apelsin, läder, ljus choklad), bra syra, lätta tanniner. Gott och drickfärdigt, typiskt matvin. Betydligt lättare o elegantare än tex Lagrange.
Château Lagrange, 2012: ok, men lite kärv och svårbedömd idag. 86-90? Mkt kärnig i slutet.
2008: Rätt bra, men lite samma ”kärva” stil som 2012. Liknande intryck som förra året. Lagrange behöver mer tid. 2004 i våras var ju inte färdig.

Château Léoville Poyferré, 2012: Tuff, men potential. Svårbedömd idag. Blir nog bra. 88-93?
2007 Kalasgod – den bästa 2007an idag. Massor av snygg frukt kvar. Lite utveckling, apgott. Köp! 90-92. Inte grand vin – men nästan.
Château Leoville Barton, 2012 Fat o frukt på näsan. Mkt mer kraft än många andra 2012. Lite svår att bedöma idag (precis som Poyferre). 88-93?
2007 Kanonbra, klassisk Medoc med alla bitarna på rätt plats. Gott och massor med frukt. Lite mer traditionell än Poyferre, men nästan lika bra!88-89 idag, drick 2013-2020

Château Talbot, 2012 Helt OK, men inget som briljerar. God, hantverksmässig Medoc. Ganska elegant och hygglig potential (88-89), jämn och snygg… men som sagt inget som får igång vinnörden.
2007 Utvecklad, helt OK Medocvin. Näsan är rätt bra; elegant och med viss komplexitet. Men är det egentligen värt 500 pix? Tveksamt… 87-88. Gott, snällt och runt. Inga kantigheter – inget som sticker ut.

Pauillac
Château dArmailhac 2006 Bra, medelfyllig, drick 2013-2017, 89 p
Château Clerc-Milon 2012 fat på näsan, god och fin balans, denna blir bra, en av de bättre 2012
2006 bra och nästan drickfärdig, fin stoppning och bra syra.
Château Haut Bages Libéral, 2012
Mörkare o mer frukt & fat! Rätt bra balans, mindre ”kärv” än tex Lagrange. Blir nog rätt bra – klara likheter med 2008 fast 4 år yngre. Drick 2017-2024?, 87-90.
2008: Ganska lätt och trevlig. Mer Medoc än Pauillac (men det finns både blyerts o svarta vinbär). Bra syra o balans. Gott, matvin, drick 2014-2020?, 87-88
Château Grand Puy Lacoste, 2012: Röfruktig, rätt så Medoc-ig, stram blyert, grafit. Nästan drickbar – 87-90? Mer frukt, tannin o syra än ek (bra)
2007: oväntat bra, snygg o ren. Kanske lite mkt fat – men väldigt god! (89)

Château Pichon-Longueville Baron, 2008 Mer frukt, men inte samma balans och ”snygghet” som 2007 idag. Mer tanniner och inte lika god helt enkelt. Är det en tidsfråga? Kanske… men jag är inte säker.
2007 Bra, snygg, ren Pauillac. Helt homogen smak med fin frukt (mer röd än svart), lagom utveckling. Ett perfekt vin att dricka idag för den som vill ha en fruktdriven Pauillac med elegans i massor. Gott som 17.

Saint-Estèphe
2009 Château Phélan-Ségur - en rund, god och snygg 2009a!

Pessac-Léognan
2007 Château Haut-Bailly, kalasbra och elegant till tusen. Kvintessentiel bdx. Balans och perfekt att dricka idag och 10 år till. 92-92.
Château Larrivet Haut-Brion Rouge, 2012 , nja – köp de vita från samma slott istället 
2007 Nja, OK, men inte så kul. 85

Château Larrivet Haut-Brion Blanc, 2012: Liiite mkt fat idag, men kommer att bli kalas för alla som gillar vit bdx och tål fathanteringen. Massor av snygg frukt, perfekt Sauvignon/Semillon balans. Längd och syra. Kalasgott! 91-94?
2009: Ojojoj vad gott detta är! Rejält fatad bdx-blanc, men det sitter ihop så väldigt bra. Perfekt att dricka idag och ett antal år framåt! 91-93?

Château Latour-Martillac Blanc, 2012: Sauvignon-nässlor på näsan, hög syra, mkt sauvignon-typisk med ngn rondör (lite fat). Snygg och potent frukt. Mkt bra, nästan lika bra om LBH!

Chateau Smith Haut Lafitte Blanc 2011: Bra, och lite ”mitt emellan” mkt Sauvignon-kraft, men inte riktigt utvecklat och i balans ännu. Bra potential. Men LHB både 09 o 12 är läckrare idag. Blir nog bra med lite mer tid. 89-92?
Domaine de Chevalier Rouge, 2012 Violett och verkligt primär primör! Smakar som Dom Chev brukar göra – snygg, elegant frukt och lite fat. Väldigt gott idag – blir säkert bra om 7 år också. Drick 2018-2030. 89-92.
2000 mörk o tät färg. Doften är überklassisk bdx från stort år, smaken är väldigt bra (men doften är bättre) med perfekt mogen frukt och viss utveckling. Lite grusväg, men blint hade jag nog kunnat sätta detta varsomhelst i Bdx – lite krut och andra kul sekundäraromer. 93-94 idag. Drickes nu och 10 år framåt.
Domaine de Chevalier Blanc, 2012: Uj vad bra det är - igen! Mkt Sauvignon, oerhört snygg med nässlor och lite krusbär och en del tropisk frukt. Syran är magnifik. Liksom längden. Fast LBH är inte långt efter… 93-95. Drick närsomhelst!

Saint-Emilion
Château Destieux, 2012 Fat på näsan, medelfylligt, lakrits, lite kryddor, blir bra. Fin balans. Ungefär som 2006 om 6 år!
2006 Härligt, man känner nästan alltid igen detta vin på sin typiska StEmilion kryddighet med lite lakrits i. Ganska utvecklat idag, med fin balans mellan frukt, syra, tannin och sekundäraromer. En hel del fat – men det funkar. 89-91. Drick 2013 till 2018 (2020?)

Pomerol
Château La Clémence, 2012 Även här en hel del fat på näsan, men de känns OK. Mkt tätare frukt än många andra 2012, fast faten är lite framträdande och lite ”kärva”.
2002 Mogen bdx är lite speciellt. Här tycker jag att mognadstonerna tar överhand framför terroir. Det finns syra, läder, vegetation, lite apelsin, kamfer och en massa andra spännande grejer. Men inga plommon eller korinter. Blint hade jag bara sagt ”mogen bdx”. Gott hursomhelst (fast inte +700 kr). 90-91 p.
Château Gazin, 2011: Rund, Pomerolig (plommon, korinter, lite söta russin), blir nog bra. 88-92?
Château Petit-Village, 2010  - blir säkert bra, men tuff och knuten idag. Svårbedömd. Inga poäng.
2005 Goa grejer från Pomerol! Lagom at dricka idag faktiskt. Viss utveckling, och snygga, goda snälla merlotjuice. Riktigt gott och en snäll intro till bdx. 90-91
 
Sauternes
Château Coutet, 2012 – bra tryck, men en konstig bismak, lite ofärdig?
2009, mycket bra, lite lättare än 2007 Suduiraut. God frukt, aprikoser och mandel.

Château Guiraud, 2003 - häftig och relativt utvecklad.
Petit Guiraud, 2010 – halvvägs skrumpna druvor, aperitif-sauternes, 90 gram socker.

Château Suduiraut, 2007 otroligt bra! 200% saffran och sauternes-karaktär. Ett av kvällens viner, 94+
2010 också väldigt bra – intensiv frukt och sötma och massor av mandelmassa och söta aprikoser och andra goa grejer. Omöjligt att stå emot – bara att hälla i sig! 93+

tisdag 3 september 2013

Nombre IPA

Efter ca 50 unga bdx-viner behövs ngt uppfriskande!