tisdag 30 juli 2013

2007 Gebling Riesling, Sepp Moser, Kremstal

Härlig, rik och utvecklad Riesling! 
Kul att dricka (& att blogga via mobilen)

2005 Yalumba Handpicked Shiraz

Svågern gillar aussie-shiraz, följaktligen ett bra tillfälle att prova ett moget vin. Vi kyler vinet till 16 grader och drar korken en timme före servering. Ur glaset stiger en skön och mycket typisk doft med rejält mogen frukt (söta björnbär, viol och mynta). I munnen är det "smooth" och lättdrucket, motståndet från tannninerna och syran är närmast noll. Det finns lite sekundäraromer, men är inte lika komplext eller 'intresseväckande' som motsvarande vin från Cote-Rotie. Gott ändå och svågern ger en klar tummen upp! Dags att dricka nu ifall du har flaskor kvar.

lördag 27 juli 2013

2009 Ch d'Aurilhac

Tät röd-svart-blå färg. Kalasläcker näsa med massor av mörk frukt, och lite begynnande sekundäraromer (läder, balsamico). Skön munkänsla och härlig smak av ung bordeaux med alla bitarna på rätt plats. Nivån sjunker fort. Lite "kamfer"-känsla, eller viol om man så vill. Faten märks - men frukten är i förarsätet. Väldigt mycket vin för ca 15 EUR.

torsdag 25 juli 2013

2007 Ch Fieuzal (rouge)

Vi korkar upp en 2007a som fick goda omdömen för något år sedan. Det är ett lyckat val, givet att man gillar ganska modern bordeaux. Faten är tydliga (kafferost och smörkola), men fint integrerade i den slanka och matvänliga frukten. Funkar utmärkt till både kyckling och kalvfärs med gräddsås. Faktiskt riktigt gott! En trevlig överraskning. Dra gärna en kork om du har flaskor hemma, jag tror inte det behövs så mycket mer tid, även om vinet säkert lever gott även om två eller tre år.

tisdag 23 juli 2013

2006 Nonna Concetta & 2009 Libenter

På landet hos G&Es farmor och farfar så är allt lite mer okomplicerat, inkl. vinerna. Vi dricker (snarare än provar) två viner inköpta från Carlo Merolli för ett par år sedan. Först ut är 2009 Libenter, ett av Carlos "scoop" för ca 80-90 kr. En blandning av sangiovese och montepulciano från Marche. Vi märker inte så mycket av sangiovesen, det är ett ganska mörkt och tätt vin med intakt montepulciano-frukt (mörka körsbär och nästan lite cassis). Bra syra och viss struktur, klart överpresterande för sin peng, även om det kanske inte är så elegant - men gott och drickvänligt.

2006 Nonna Concetta är gjort på "inne-druvan" nerello mascalese från Etnas vulkaniska sluttningar. Ni har läst om dessa viner förut - och vår enda invändning är en viss flaskvariation, samt en ganska rejäl, teblads-liknande fällning. För övrigt är det bara att hälla försiktigt och njuta av den finfina balansen, de sköna örterna, frukten, sammetstanniner, lite sandelträ och balsamico. Förföriskt gott och flaskan tar slut fort. Tur att vi har några kvar, synd att Carlo inte längre skeppar sina grejer till Sverige.

lördag 20 juli 2013

Norska vänner och 1978 Barolo Moscone

Vin är en social dörröppnare på många sätt. Det börjar en middag där vi pratar med den norska familjen vid bordet bredvid, och fortsätter med flera mycket trevliga middagar och "after dinner wine" hemma på Cascinan. Det visar sig att Morten skriver en intressant blogg - så vi har förstås mycket "vinsnack"ihop. Anna och Runa kommer också fint överens och barnen trivs väl ihop (utan vin!). En eftermiddag/kväll frågar Morten om jag vill smaka en 1978 Azienda Moscone, Barolo Serralunga. Ett sådant erbjudande tackar man förstås omedelbart ja till!

Vi får ett mörkt vin, med en djup och komplex doft, en hel del multnad och lite "gödselstack". Jag hittar även en hel del nebba-markörer: nypon, blommor och tjära. Tjejerna (med lite känsligare näsor) är inte helt övertygade, medan killarna myser över komplexiteten och de helt ihopsmälta tanninerna. Vinet utvecklas långsamt hela återstående kvällen (2-3 timmar) och blir lite bättre med mer luft. Väldigt gott och kul att få smaka, tack Morten!

Läs gärna hans fina blogg:
http://hvaharjegiglasset.blogspot.se/

onsdag 17 juli 2013

La Morra med omnejd

Äntligen kom vi till Piemonte! Efter fem dagar i Finale Ligure nere vid kusten med sol, bad och italienskt turistliv (även en del god mat och intressanta viner - tex det mycket lokala vita Pigato) så styrde vi hyrbilen upp mot byn La Morra i distriktet Langhe, en av de centrala byarna där man gör Barolo. Vår GPS hittar till byn, men inte adressen där vi skall bo "Agriturismo Cascina del Monastero" som visar sig ligga på andra sidan La Morra - faktiskt betydligt närmare en annan central Barolo-by; Castiglione Falletto. Vi bor utmärkt hos den alltid leende Velda och hennes man Beppe (som gör vinet). Att ligga i poolen och se upp över vingårdarna upp mot La Morra som ligger på den högsta "bergsryggen" är verkligen härligt!

Vi äter en massa god mat: Veldas frukostar är överdådiga, försöker hålla igen lite kring lunch, och går "all in" på middagarna. Första kvällen på närliggande (ca 400 m upp igenom vingården) Osteria Veglio, avsmakningsmeny för dryga 40 EUR, en flaska 2006 Mauro Veglio Vigneto Gattera (både vingård och firma ligger precis på andra sidan vägen!) och utsikt över vingårdarna och dalen - livet blir inte så mycket bättre. Vid bordet bredvid sitter en norsk familj som också bor på Cascina Monastero och vi börja prata lite vin och semester, och snart utbyter vi viner att prova (deras 2006 Roagna Langhe Nebbiolo är alldeles utmärkt!). Går hemåt nedför backen i samlad tropp genom vingården och småpratar om de kommande dagarna. Dagarna flyter på i ett lugnt tempo som innehåller bad, utflykter till borgar och slott (Castello Grinzane och Serralunga), en liten stad (Alba) och några vingårdsbesök. Ett par vingårdsbesök:

  • Damilano: ganska stort (men fortfarande familjeägt); proffsigt och bra viner med fin känsla av både Nebbiolo och Barolo. Ett par riktigt bra vingårdsviner (men även ganska höga priser)
  • Cascina Rocca: verkligt trevligt besök hos familjen Molina&Bergadano. Bra viner till vettiga priser. Rekommenderas!
  • Cascina Monastero: Klart bra viner, särskilt vingårdsvinerna Bricco Luciani och Bricco Riund.
En sen och varm eftermiddag på hemvägen från Alba svänger vi in hos Fratelli Revello (ligger på vägen upp till La Morra) och chansar på att de tar emot ett spontanbesök. En vänlig kvinna tittar ut genom fönstret och frågar på engelska om vårt ärende. Vi undrar om det går att prova lite vin? Hon svarar att det går bra, och undrar varifrån vi kommer? "Sweden" svarar vi då - och då brister Paula ut i ett väldigt sympatiskt leende och säger (på svenska) att vi är mycket välkomna! Paula är alltså svenska och gift med en av bröderna Revello! Det blir alldeles särdeles trevligt och roligt, det är ändå betydligt enklare att prata svenska - och särskilt med en person som är så lättsam och trevlig som Paula! Vinerna är också genomgående verkligt bra. De görs på ett modernt sätt (rotofermentorer, relativt kort maceration och franska fat), men mitt intryck är att de ändå smakar ganska traditionellt med höga friska syror och rediga nebba-tanniner. Vingårdsvinerna Giachini, Conca och Rocche dell'Annunziata blir favoriterna här.

lördag 6 juli 2013

Uppsamlingsheat

De senaste veckorna har bjudit på en väldigt blandad kompott; allt ifrån enstaka glas på en blåsig terrass till ett par vinösa höjdpunkter, här samlar vi ihop det "göttaste":

2004 Clos Fourtet
Dekadent, nästan fluffig Merlot med lyxiga fat (och en del smörkola). Alldeles väldans gott! Något mer utvecklat än den vi provade i våras i bdx04-horisontalen. Stark rekommendation att dra en kork nu ifall du har fler flaskor. Dock inget för naturvins-talibaner, här finns en hel del ekfat :-)

2004 Ridge Santa Cruz Mountains
Hälldes parallellt med Clos Fourtet, och är nästan lika gott. Det är nog mest en smakfråga. Ett par erfarna bdx-rävar hade väldigt svårt att bestämma sig om detta var bdx eller ej. Alla tummar upp!

En annan kväll smakades och dracks bla:

Selosse Substance (DG 2005)
Rik gul frukt och lite blommig. Precis lagom balans mellan frukt och komplexitet, oerhört gott. Kvällens vin enligt en av fyra runt bordet.

2001 Rien ne va plus (SQN, mest rousanne)
Ännu ett synnerligen rikt och komplext vin. Väldigt svårgissat (trots att R. säger att det har höga parkerpinnar). Efter en lång stund kommer vi fram till roussanne/marsanne. Kalasgott och kul att ha fått prova.

2001 Runrig, Torbreck
R. häller denna tungviktare... som ändå är precis lagom utvecklat och rätt elegant. Väldigt gott! och hyfsat aussie-typiskt. Jag gissar att det är en super-aussie-shiraz från 2002 (inte så illa).

1998 La Mouline, Guigal
Aarrgh - nedrans vad bra detta är. Alla markörer för norra rhone (chark, viol, örter, vitpeppar) och en hel massa elegans! Ultragott helt enkelt (96+ i min bok, särskilt när min gissning var en 98 LaLaLa ;-) Sommarens vin?

Sedan hällde samme R. bla ett maghognyfärgat elixir med mäktig rikedom och sötma som jag sa "dÝquem" på fler gånger än jag orkar räkna... men det var en SQN! (Strawman eller Nobleman... )
 En häftig kväll :-)

Nu är det snart "sommarlov"... vi får se när nästa inlägg kommer. Lev väl till dess!


tisdag 2 juli 2013

Paul Draper & Ridge Winery

Paul Draper är en levande legend inom vin. Följaktligen tog jag chansen att få höra honom och dessutom prova några Monte Bello så fort det var praktiskt möjligt efter att inbjudan från VinUnic kom. Det var en mycket välsmakande och trivsam lunch, och verkligt roligt att höra Pauls berättelser om firman, vingårdarna, och filosofin som ju känns helt modern idag - eftersom det handlar väldigt mycket om en "hands-off" eller "non-intervention" vinmakande. Sköt om vingårdarna, plocka frukten vid rätt mognad, sortera noggrant, minsta möjliga svavel, jäsning till rimliga alkoholnivåer. Dessutom en extremt bra policy att redovisa allt på flaskans etikett! Det är nästan så man köper vinerna bara av den orsaken. Utöver det en rimlig policy vad gäller pris, vilket innebär att priserna på vinerna varit i stort sett konstanta de senaste 10 åren. Här följer mina kortfattade intryck av vinerna:

2001 Estate Chardonnay
Rik frukt, bra syra, snygg och helt enkelt mycket god! Jag trodde först att vi hade Monte Bello Chardonnay i glaset. Upplever att denna årgång har bättre balans än tidigare årgångar som ibland var lite baktunga.

2011 Lytton Springs
Söt och lite vaniljiga fat. Inte helt integrerad ännu. Lovande.

2011 Geyserville
Lite mer struktur och syra än Lytton Springs, behöver en del luft. Kommer att bli kalasgott.

2001 Geyserville
Jag upplever att denna håller ihop bra, visst finns där både lite starkvinstoner, läder och lite "fruktkompott" - men gott är det. Samtidigt skulle jag inte spara det längre.

2010 Estate Cabernet (hette förut Santa Cruz Mountains)
Kommer att bli mycket bra (vi drack en 2004 SCM alldeles nyligen som var helt lysande).

Monte Bello Cabernet
2012 (fatprov)
Rik och solbakad primärfrukt, blir säkert mycket bra. Svårbedömd, som fatprov nästan alltid är.

2011
Som väntat inte helt ihopkommet ännu, det spretar en del. Men frukten, kryddigheten (jag fick en del Petit Verdot känsla). Rejäl struktur - blir säkert också mycket bra med en 7-8 år på rygg.

2009
Ung och God!

2006
Ganska mycket tannin och syra, initialt knuten - vecklar ut sig i glaset. Sista klunken är riktigt bra med finfin komplexitet (ca 93-95). Jag skulle nog ändå vänta minst ett år med att dra en kork på hemmaplan.

2005
Wow! Bara så otroligt gott - här är allt i balans. Min anteckning är extremt kort "sublimt gott"! (94-97). Utan tvekan mitt val denna lunch - jag går till och med och frågar om man kan få en slurk till... det händer rätt sällan.

2004
Ojdå, lite knepig. En annan flaska var korkad - men den jag fick ur var nog OK (även om smaken hade lite metallisk bitterhet som TCA kan vara orsak till). Dock så tyckte jag inte att det blev varken bättre eller sämre efter en dryg timme i glaset - och TCA brukar alltid bli klart sämre med luft. Hursomhelst inte alls lika gott som de andra glasen, vilket känns oroväckande då en av mycket få Monte Bello i förråden är just en 2004.

Stort tack till Paul Draper och Cattis & Co på VinUnic för en verkligt unik möjlighet att få höra en legend berätta och dessutom ha flera årgångar av ett legendariskt vin i glasen!

Utförligare noter finns här:
http://www.winepunk.net/files/1ff64c262f4d57eaeebcee53619e683c-214.html
http://barolista.blogspot.se/2013/06/lunch-tasting-with-paul-draper-six.html

Och lite äldre noter här:
http://vintresserad.blogspot.se/2011/06/ridge.html