söndag 26 maj 2013

2008 Chablis "les venerables"

Ännu en laxbaserad söndagsmiddag som medför sökande efter ett gott, men inte überdyrt vitt. Som så ofta förr faller korkskruven på en Chablis; 2008 "les venerables" vieilles vignes från kvalitetskooperativet La Chablisienne. Denna kväll ser vi till att vinet får lite luft - försiktig karaffering i lagoma mängder (för att inte temperaturen skall stiga alltför snabbt). Färgen är lika skönt ljusgul som alltid, doften klassisk Chablis med lite blandade gula och gröna äpplen och citrus. Det är i munnen det händer - smaken är helt enkelt urgod med citrus, granny smith äpplen, en aning bivax, fina mineraler och precis lagom tätt tvinnad frukt. Längd, oklanderlig balans och förstås en redig syra som matchar fetman i laxen perfekt. Sällsynt gott och välbalanserat - oavsett om vinet är inköpt i Danmark eller Sverige!

Tidigare bloggat här:
http://vintresserad.blogspot.se/2013/02/2008-les-venerables-vv-chablis.html

fredag 24 maj 2013

BYOM



BYOM = Bring Your Own Magnum, och då pratar vi grovkalibriga viner - inte vapen.

Vi samlas 14 vinnördar i "uppackningsrummet" på Magnusson Fine Wine där Anna&Co dukat upp en massa glas och karafferat alla viner som är inlämnade tidigare i veckan. Stämningen är avslappnad men förväntansfull, det är ju inte varje dag man får möjligheten att prova 15 viner ur magnum från hela världen, de flesta med en hel del utveckling. Upplägget är enkelt och klassiskt: en flight med skumpa och två med röda viner. Mat till den första rödvinsflighten där vinerna med mest utveckling. hälls. Allt hälldes blint (för alla utom undertecknad), här är mina korta stenografinoter:

Flight 1 - Skumpa på magnum, chips och fänkålssalami
Pierre Peters NV (inköpt 2005, sannolikt årgång 1999-2002)
God, ung, fräsch, blanc-de-blanc, mandarin, lite kritig. Utvecklas väldigt fint i glaset.

1996 Palmer Brut Millesime
Väldigt god med precis lagom utveckling. Söta gula plommon, krämig, rik frukt. De flestas favorit.

1996 Henriot
Lite mer utveckling, svamp och klart mer komplexitet, utvecklas mycket i glaset.

de Venoge Rose (inköpt ca 1985)
Lite murken sherryton på näsan, men frukten är hyfsat intakt. Ändå lite för gammal för min smak, men flera andra gillade den.

Flight 2 - rött med mognad och oxkind
2001 CUNE Imperial, Rioja Gran Reserva
Lagom mogen och rödfruktig, riktigt fint balanserad, bra syra. En verkligt god klassiker som visar vad Rioja kan - inte stort - men supersnyggt!

2001 Kurni, Marche
Initialt knuten. Väldigt tät färg. Körsbär, bittermandel. Rik, intressant, lite söt frukt. Utvecklas fint i glaset.

1997 Prunotto Barolo Bussia
Något grumlig, medelstor klassisk mogen nebba-näsa. Skön utveckling och (ovanligt) söt nebba-frukt från det varma året. Härlig utveckling med allt i harmoni och snygga sandiga tanniner.

2000 Domaine Courteillac, Bordeuax Superieur
Klassik Bordeaux med strama svarta vinbär, grafit och en del gräs. God utveckling!
1996 Chateau Kirwan, Maragux
Ahhh - back in home country! Aningen "torrt" intryck, annars är alla bitarna på plats för en traditionell vänstra-stranden-bdx med svarta vinbär, lite stall, och en utmärkt lång harmonisk smak. Bordeaux-mannen L. sätter omedelbart detta som sin favorit. Man kan säga vad man vill om honom, men han är synnerligen konsekvent :-)
1997 Ben Glaetzer Shiraz, Barossa
Mogen och utvecklad med eukalyptus och söt, "smooth" Shiraz. Jag gillar detta, men bordet är långt ifrån eniga. Superkul att få prova föregångaren till Amon-Ra.


Flight 3 - yngre, intressanta röda från hela världen och en bit tysk hårdost, Hirten Classic, funkade utmärkt till vinerna

2003 Alain Chabanon (Le Esprit Fond Caude) fransk "non-interventionist"
Fin, ungdomlig balans (känns mycket yngre än sina 10 år). Snyggt rödfruktig (inte funkig alls). Gott och kul!
2004 Prado Enea Rioja Gran Reserva
Ganska knuten större delen av kvällen faktiskt. Lite viol och eleganta mörka bär, lavendel. Blint hade jag inte haft en aning om denna.

2004 Mas Daumas Gaussac
God och rättfram med lite lagom utveckling. Franska röda frukter... men igen hade jag varit ganska nollställd blint. Bordet gissar överallt i Europa.
2006 Ch Lanessan, Haut-Medoc
Knuten och på gränsen till kärv, typisk medoc i munnen med grafit, rotfrukter och svartvinbärsblad. Mår nog bra av fler år på rygg (hade fått ett par timmar på karaff).

2008 Don Maximiano, Chile
Häftig och rik frukt (särskilt jmf m glaset innan). Stor och yppig doft, intensiv frukt med toner av blåbärsglass och gröna örter. Fruktrikedomen gör att bordet gissar Australien. Gott idag och säkert många år till.

Till sist en färdknäpp från allas vår Madeira-galning (ni vet vem):
1987 Sercial, Artur Barros e Sousa
Jag gillar verkligen den nötiga och druviga näsan, och syran, lättheten och elegansen i detta vin! Ännu en påminnelse om vilka fantastiska viner som produceras på vulkanön ute i Atlanten.

Lärdomarna en sådan här kväll är flera; men framförallt att även viner som på pappret är lite enklare (1996 Palmer och 2000 Dom Courteillac) kan utvecklas till skönheter på magnum och i bra årgångar! En annan lärdom är att de äldre vinerna verkligen visade att magnum+lagring = sant! Till sist är det förstås alltid sällskapet som gör kvällen - tack till alla vinvänner som gjorde kvällen möjlig och oförglömlig!

Anna & Isabel på MFW tog hand om oss på ett strålande sätt - varmt tack till er båda!

lördag 18 maj 2013

2004 Haut-Carles

För en tid sedan så körde vi en Bdx 2004 horisontal i AuZone. Där visade sig många viner vara klart drickbara, och sedan hade vi lite diskussion om ett par av dem behöver mer tid. Min åsikt är att många viner (de flesta 3-5 Cru och många St Emilion och Pomerol) nu är rätt drickklara. Till kvällens ugnsstekta amerikanska rostas blir det därför en modern Fronsac, 2004 Haut-Carles.

Vi provade senast 2008:
http://vintresserad.blogspot.se/2008/10/hstmiddag-med-viner-frn-bordeaux.html

Och Franko var (som vanligt) "right on the ball" här:
http://frankofilen.blogspot.se/2009/01/2004-haut-carles.html

Frågan är hur det smakar efter ytterligare 4-5 års lagring?
Färgen är (fortfarande) tät och röd-svart. Doften har utvecklats mycket till ett rätt typiskt modernt högra-strandenvin med mogna plommon, korinter, choklad och espresso. Även en hel del sekundäraromer av undervegetation och svamp. Lakrits och fuktig jord. Frukten är fortfarande rejält tät, och har (lite) överhanden på tanniner och syra, balansen är på plats. Det smakar väldigt bra till maten! Mycket små anmärkningar på att faten märks lite väl mycket (aning torra tanniner och espressorost) samt att dryga 14% pang märks. Någon annan som har provat den senaste tiden?

PS. En kort kvällspromenad ger helt andra dofter - häggen har precis slagit ut och det doftar helt fantastiskt att gå in bland alla vita blommor! DS

torsdag 9 maj 2013

2003 Shafer Cab

Solen skiner större delen av dagen och vi bestämmer oss för att det är dags för Grillpremiär! Under eftermiddagens arbete i trädgården funderar jag på vilket vin det ska bli, hade egentligen tänkt ett annat vin men hittar en ensam flaska 2003 Shafer Cabernet Sauvignon (föregångare till one.five). Mestadels Cabernet, mestadels Stags Leap District och fram med stora cabernet-kuporna. Färgen är tät hela vägen ut i kanten, doften är stor och exceptionellt inbjudande med massor av söt cassis. Smaken är helklassisk Napa Cab med stor och bred kropp, sötfruktig cassis och mörka körsbär, lite snygg espressorost mot slutet. En lång och mjuk avslutning. Man vill genast ha en klunk till. Flaskan tar slut fort och då märks de 14,5% en del, men inte så farligt. A. som ofta tycker att Ch9 blir lite väl eldiga har inga anmärkningar. Frågan är om det blir så mycket bättre med mer tid på rygg? Har tyvärr inga fler, så det får någon annan ta reda på. Det känns tveklöst som att frukten är vid liv många år till.

onsdag 8 maj 2013

2007 Camille Saves

Årgångsskumpan från Camille Saves är nog det närmaste vi kommer en "hus-skumpa". Har avverkat två (eller om det är tre) 6-pack med 2004or, som nu är i stort sett slut (kanske finns en ensam flaska kvar någonstans). Därför ville jag prova 2007an så fort det passade. Ikväll lagar vi hel, ugnsstekt slätvar för första gången - det smakar finfint med lite pepparrotskräm och potatismos med ett stänk tryffelolja. Champagnen hälls upp i vitvinsglas med lite större vidd i kupan för att kunna luftas ordentligt (kanske borde vi hällt på karaff?). Första intrycket är lite spretigt och syrligt, men det blir bättre med tid och luft. Färgen drar åt rött guld, doften är medelstor och härligt komplex med brioche och fina äpplen. Smaken är riktigt skön med fin mousse, bra syra och utmärkt längd. Vinet levererar även 2007! 80% Pinot, 100% Grand Cru, 35+ åriga vinstockar. Varm rekommendation.

lördag 4 maj 2013

"Finvinsmässa"

Finewines.se är ett vinforum som nu vuxit till sig och mognat så pass att man ordnar en egen kvalitetsvinmässa tillsammans med ett antal importörer med kvalitetsinriktning. Många vinkändisar på plats – på båda sidor om borden, det blir en hel del givande vinsnack. Vi ger oss ut i mässvimlet och börjar hos Krister & Co. på engelska Roberson Wines svenska avdelning. Roberson är kul bla därför att de förser oss med Bordeaux-viner med lite utveckling, här vill jag slå ett slag för 1998 Demoiselle de Sociando-Mallet (dvs andravinet från Sociando-Mallet) som är riktigt trevligt med fin utveckling i både näsa och mun. Förvånande bra, och priset på 295 kr är inget att bråka om. 2001 Ch Musar är kul att prova med typisk utveckling och lite volatila syror, men gott och harmoniskt ändå. 2003 Ch La Gaffeliere, St Emilion 1er GCC är utvecklad med lite torra tanniner. 2011 Arnot-Roberts North Coast Syrah är elegant, balanserad och med bra Syrahfrukt – gott!

Importören Winemarket har (som faktiskt alla bord) ett flertal goda viner, här lyser framförallt vinerna från firma Byron i Kalifornien med bra och typisk chardonnay resp. pinot, utan att bli fläskiga. Dessutom rimliga priser under 200 kr. Staffan har även trevliga grejer från lite högre och svalare lägen i Rioja resp. Ribera, kul att prova. Till slut häller han 2009 Monte Rosola Corpo Notte en ”supertoskanare” som kanske är lite spretig idag men med fin potential.

Janne Netterberg och Franska Vinlistan häller förstås en hel del skumpa, och allt är bra eller mycket bra. Idag gillar jag särskilt Vilmarts NV Grand Cellier som känns ovanligt bra, fokuserad och välbalanserad; man kan gissa att de fina årgångarna 2006 och 2008 ingår i cuvéen. Selosse är förstås alltid Selosse! Janne och Kajsa häller även fina 2009 Ch Franc-Maillet, Pomerol som har en redig och närmast opulent frukt som håller (de aningen yviga) faten i balans.

Nick och Zvonko hjälps åt att hälla ett antal roliga grejer som man kan handla via intressanta gastonvin.se. Här finns tex Michel Jamais nya viner ”Soil & Soul”, här finns finfina 2010 Decelle-Villa, Bourgogne Blanc (smakar klart mer vit bourgogne än sin prislapp på 205 kr). 2008 Giacomo Fenocchio Villero är en skön Barolo med örter, nypon, och bra ursprungskänsla, 340 kr är en rimlig prislapp.

Hos Vinopia så häller Thomas flera roliga saker, bla ny årgång 2010 Genuine Risk (vi drack några 2008or förra året) och 2010 håller samma stil med rejält cassis-dominerad frukt, men också en bra uppstagande struktur. 2010 Bucella Mica är förstås flera nummer större, för att inte tala om 2009 Peter Michael ”Les Pavots” som är så god att jag måste gå förbi en extra gång på väg ut.

Caviste-Martin är en riktigt skön typ som har nosat upp ett antal genuina viner. Jag ångrar bara att jag inte upptäckte Caviste tidigare. Idag häller Martin framförallt 2011-vinerna från Georges Descombes i Beaujolais (Morgon, Régnié Vieilles Vignes och Brouilly Vieilles Vignes) alla tre är riktigt bra (för att vara Beaujolais, det är normalt sett inte vår tekopp även om en och annan Foillard slunkit ned). Det jag gillar är att vinerna kombinerar en fin gamayfrukt med lite struktur (framförallt syra och mineral, men även lite tannin). Bra drinkability utan att bli alltför lättsmält. Sedan häller Martin sina sista 2010 från Domaine Coursodon i St Joseph, och attans vad bra de är! Jag saknar verkligen 2010orna i källaren, får nöja mig med 2011. En liten skvätt Savart roseskumpa sitter inte fel. Det roliga med Martins viner är att jag gillar dem även när de kommer från regioner som jag oftast inte är så förtjust i. Sammanfattningsvis en både behövligt och intressant tillskott i Sveriges vinvärld. Tack till Jimmy och Anders på finewines.se som organiserat!
"Finewines.se – vinmässa för folk med smak!"

onsdag 1 maj 2013

2001 Haut-Batailley

Vi värmer upp inför kommande 2004 horisontal med en klassiker, 2001 Ch Haut-Batailley från Pauillac. Färgen i de stora kuporna är röd som drar åt tegel med transparens. Doften är utvecklad med lite skog och undervegetation. Frukten är medelfyllig med lite söt-syrliga vinbär. Det finns även en hel del intressanta sekundäraromer i smaken med läder, choklad, lite stallighet och samma undervegetation som i doften. Gott och mycket matvänligt, men inte stort. Mitt i drickfönstret.

"OFF" - champagnesalon 2013

Ett par importörer ordnar en champagnesalon med lite annat fokus än den stora Champagnedagen. Mycket trevligt, gott och inspirerande!

Läs gärna mina intryck här:
http://www.bkwine.com/sv/reportage/vindistrikt/champagnedagen-2013-favoriter/