lördag 24 mars 2012

2000 Ch Tour des Termes, St Estephe

För några år sedan ville vi nästan alltid ha viner med mer utveckling än vad källaren kunde erbjuda. Sedan kom en period när vi lika gärna drack yngre, mer fruktdrivna viner. Idag tror jag att vi kan uppskatta båda kategorierna för sina förtjänster. Kvällens vin tillhör definitivt kategorin moget & utvecklat. Vi drack första flaskan för en 5-6 år sedan, och var väl inte särskilt övertygade då - lite grönt och kartigt, och inte direkt harmoniskt. Dessutom nedsatt pris på SB (ca 145 kr mot ursprungliga ca 185 kr). Ett bra år, en bra kommun. Har ni gissat vilket vin det är?

Färgen är tät och mörkröd med lite brunstick.

Doften är medelstor (vinet har fått en del luft), med allehanda mognadskomponenter som kompletterar svartvinbärsfrukten (dock långt ifrån cassis).

Det är i smaken som det verkligen händer grejer - en riktigt skön och förvånansvärt fyllig smak packad med frukt och en massa trevliga noter av mognad&utveckling: skog, undervegetation, svamp, soja, stall, läder och lite starkvinston på slutet. Balansen och syran är oklanderlig. Smakar idag klart mer än 300 kr...
Kommunen är St Estephe.
Årgången 2000
Cru Bourgeois
Slottet heter Tour des Termes. Normalt sett ingen högpresterare, men i en god, lagom varm årgång så kan det bli bra ändå!

fredag 23 mars 2012

Habil Hermitage (nästan)

Fredagskväll, familjemiddag och förkylningen är (äntligen) nästan kurerad! I hastigheten rycker vi fram 2007 Crozes-Hermitage från Cave de Tain. Ett danskt impulsköp om jag minns rätt. Pop'n'pour. Röd, nästan transparent färg. Rödfruktig Syrah-doft. Klunkvänlig, slank och uppfriskande rödvinbärssyrlig smak som är ganska druvtypisk (vi hittar lite viol, lakrits, vitpeppar och rått kött). En habil Crozes, men det finns (betydligt) bättre, tex Guigal och Yann Chave. Har för mig att vi gav ungefär en svensk hundralapp, och det är ett helt OK vin för den pengen. Känns inte som vinet har så mycket mer att ge, utan drick nu.

torsdag 22 mars 2012

Lägesrapport från en terass i vårsolen

Just inkommen efter att ha avnjutit 2012 års första kaffe på terassen i vårsolen! Som alla vet, är just möjligheten att njuta sin kaffe på egen terass, ett av de tungt vägande skälen att skaffa hus. Förra årets premiär kan man läsa om här (ca en vecka tidigare än i år):
http://vintresserad.blogspot.se/2011/03/premiar-2011.html

På vinfronten har det inte hänt lika mycket. Först så var det en fjällvecka med familjen i Orsa Grönklitt, trevligt och roligt med en hel del skidåkning och björnparken. Vinmässigt så drack vi habila mellanklassviner som passar i en fjällstuga. De bästa var: 2006 Lamothe-Cissac, Haut-Medoc med fin, slank Medoc-frukt och bra ursprungskänsla och matvänlighet; samt 2005 Killikanon The Medley, en GSM-blend som vi druckit närmare en låda av och den levererar fortfarande alldeles utmärkt med skön, lite kirschig, söt Aussie-frukt och ändå en välbalanserad struktur.

Sedan har det varit en dryg veckas förkylning, trist och dubbeltrist. Inte ens lust att dricka något vin. Och så kom Parkers omdöme om Bordeaux 2009 och i sekunden efter så försvann alla möjligheter att handla favoritvinerna (Poyferre, Pontet och Montrose kostar numer över 2000 SEK / flaskan). Den (enda) goda nyheten är att samme Parker hävdar att även instegsvinerna ska vara riktigt bra i årgång 2009. Den som lever får se. 

lördag 3 mars 2012

Ringande Riesling

En mycket trevlig och druvtypisk Riesling skruvas upp till stekt spätta med pressad potatis och lite pepparrots-cremefraiche. Vita blommor, citrus, grape, gråpäron och en klingande, ringande skön mineralton. Syran är hög - och samtidigt ganska snäll, inte så laserskarp som vissa. Eftersmaken är i fin balans och helheten stavas fräschör! Bör nog drickas inom de närmsta åren. Varifrån kommer ett sådant elixir mån tro? Är det häxmästaren Keller som är avsändare? Eller kanske Leitz? Eller kanske en ovanligt ren och lätt aussie? Nej - faktum är att denna kommer från Chile! Det hade ni inte trott... vinet är 2010 T.H LO Abarca Riesling, och finns på apoteket gröna skylten med nummer 94816 för överkomliga 119 kr. Klar rekommendation för alla som vill utmana sina fördomar om var drickbar Riesling kan ha sitt ursprung.

fredag 2 mars 2012

1996 Maucaillou, Moulis

När systemet släpper en mogen, bättre bruksbordeaux från det goda året 1996 så är det bara att försöka hålla sig framme. Vi korkar upp redan till fredagmiddag, och någon karaffering hinns inte med. Vi får ett synbart moget och utvecklat glas med röd, tegelbrun kant och viss transparens. Doften är medelstor och en ganska typisk mogen vänstrastranden-näsa med en mängd tertiärkomponenter (källare, stall, läder, starkvin, undervegetation mm) och smaken följer doften fint. Här finns även lite klassiska vinbär och blyerts. Riktigt gott utvecklat vin! Det var länge sedan man kunde handla en utvecklad Bordeaux för såpass rimliga pengar (2000 Ch La Garde som kom nyligen var också rätt bra - fast vi tycker denna 96a är klart bättre och intressantare).